Veelgestelde vragen - Prepaid Energy Service
226
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-226,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Veelgestelde vragen

1. Wie zijn wij?

Prepaid Energy Service is een initiatief binnen de energiesector waarin momenteel diverse partijen - zoals netbeheerders, energieleveranciers en de Stichting Energiebank Nederland - samenwerken om mensen met een kleinere portemonnee te helpen met het hebben en behouden van toegang tot energie. Spreken we over ‘we’ of ‘wij’ dan spreken we vanuit dit gezamenlijke initiatief onder de coördinatie van netwerkbedrijf Alliander.

2. Wat is Prepaid Energy Service (PES)?

PES is een dienst die het voor energieleveranciers in Nederland mogelijk maakt om energie volgens een prepaid concept aan te bieden, vergelijkbaar met prepaid abonnementen voor telefonie. Dit betekent dat klanten ervoor moeten zorgen dat ze een positief energiesaldo hebben, als dit saldo op is, wordt de elektriciteitstoevoer tijdelijk gestopt, totdat het saldo weer is aangevuld. Dit ter voorkoming van nieuwe schulden. De dienst is in ontwikkeling, de huidige status is: pilot fase.

3. Wat zijn de voordelen van een prepaid energiedienst voor een klant?

Klanten krijgen direct inzicht in verbruik en daarmee gepaard gaande kosten. Dit levert bewustzijn op rondom energie. Tevens wordt er voorkomen dat de klant meer schulden opbouwt doordat de toevoer van energie tijdelijk wordt stopgezet.

4. Is er een besparing voor deelnemende huishoudens?

Prepaid energie levert bewezen energiebesparing op. Tijdens eerdere pilots van Essent en Eneco liep dat op tot 10-15%. Ook in het Verenigd Koninkrijk, waar prepaid energie heel gebruikelijk is, zijn vergelijkbare resultaten behaald.

5. Hoe werkt het?

Klant wordt benaderd door energieleverancier (evt. via schuldhulporganisatie) voor prepaid energie. Klant neemt vrijwillig prepaid contract af bij zijn/haar energieleverancier. PES serviced vervolgens de propositie: plaatst de prepaid schakelaar, zorgt dat de klant geïnformeerd wordt over actueel saldo, verstuurt notificaties bij drempelwaardes, stelt opwaardeeroptie ter beschikking en schakelt de toevoer van elektriciteit af en aan. Dit alles onder de noemer van de energieleverancier.

6. Hoe werkt het (technische uitleg)?

De klant krijgt beschikking over slimme elektra- en gasmeter en achter de slimme elektra meter wordt in serie de prepaid schakelaar geplaatst. Voor het actueel houden van het prepaid saldo worden de P4-dagstanden opgehaald vanuit de slimme meters. De prepaid schakelaar wordt via een aparte infrastructuur aangestuurd. Op werkdagen om 7.00 uur ’s ochtends wordt de installatie uitgeschakeld indien saldo negatief is en er minimaal 12 uur daarvoor een laatste waarschuwing via SMS en email is uitgegaan naar de klant. Zodra de klant weer opwaardeert wordt de toevoer binnen 1 minuut hervat.

7. Wat als mijn slimme meter niet wordt uitgelezen?

Het kan zijn dat uw slimme meter op dit moment niet mag worden uitgelezen door de energieleverancier. In technische termen heet dat 'Administratief uit'. Om gebruik te kunnen maken van Prepaid is het noodzakelijk de slimme meter op afstand uit te kunnen lezen. Hiervoor moet de meter 'administratief aan' staan. De meterstanden worden gebruikt om het prepaid saldo dagelijks bij te werken. U kunt hiervoor contact opnemen met uw eigen netbeheerder.

8. Komt er binnenkort een pilot?

Wij zijn een pilot gestart met Greenchoice in Rotterdam en Nuon (i.s.m. de Energiebank) in Arnhem. We benaderen hiervoor huishoudens die net zijn afgesloten of een vooraankondiging voor afsluiting gehad hebben. In Arnhem doen we dit samen met de Stichting Energiebank Nederland zodat er ook hulp komt in de vorm van coaching (bewust omgaan met energie) en financieel (in de vorm van donaties). Samen met Nuon en Greenchoice willen we leren wat de impact is van deze propositie. Maar bovenal willen we klanten helpen die anders zouden worden afgesloten en verstoken zouden zijn van energie.

9. Welke kosten worden bespaard met deze dienst voor prepaid energie?

Netbeheerder:

  • Kosten voor het afsluiten van huishoudens die contractloos zijn (dus geen leverancier meer hebben)
  • Kosten voor het doorleveren van gas en elektra nadat een klant contractloos is geworden
  • In plaats van contractloos blijven klanten met prepaid energie bij een energieleverancier en dat genereert inkomsten voor de netbeheerder in de vorm van capaciteitstarief.

Leverancier

  • Vermeden kosten voor incasso (brieven, deurwaarder, gerechtelijke procedures, etc.)
  • Geen incassorisico (immers alles wat wordt geleverd is reeds betaald)
  • Vermeden afschrijving op openstaande schulden (incl. renteverlies)
  • Klantbehoud
10. Welke potentie heeft deze prepaid energie dienst?

Hoeveel klanten zullen er nu en in de toekomst gebruik van (kunnen) maken? De potentiële klantgroep die in aanmerking komt voor prepaid energie vanuit dit concept is 700.000: dit zijn huishoudens die onder de energie-armoedegrens leven (Bron CBS 2014). Daarvan zal niet iedereen in problemen komen maar een potentieel van 100.000 is reëel.